Курка без гормонів, свіжий хліб та непрострочені солодощі. Як розпізнати якісні продукти


6 грудня 2018, четвер, 16:39 | Джерело: https://tsn.ua/

Переглядів: 201

Ми поспілкувалися з експертами та склали список порад, щоб ви змогли обрати найкращі продукти.

Українські магазини часто свідомо чи умисно пропонують покупцям прострочену чи некондиційну продукцію. Причому в низці випадків продукт із терміном придатності, який добігає кінця, або ж видимими зовнішніми недоліками дисконтують.

До того ж споживачі інколи нехтують етикетками та не зважають на склад продукту. Проте всі хочуть харчуватися якісно — смачно й без неприємних наслідків. ТСН.ua склав список із 7 порад для того, аби обирати найкращі продукти.

По-перше, варто звертати увагу на зовнішній вигляд товару. Якщо некондицію фруктів видно одразу, то, наприклад, якість м’ясної продукції визначити значно складніше. "Існує всього три ознаки якості, за якими без додаткових досліджень можна визначити свіжість м'яса: колір, запах і консистенція", — зазначає головний технолог МХП Оксана Панасюк. Щоправда, усі ці три фактори залежать від його виду і сорту.

За словами технічного директора кондитерської корпорації Roshen Володимира Ярандіна, якість цукерок визначається низкою параметрів — від кольору, хрусту та консистенції при розломуванні до зовнішнього вигляду та запаху.

головний технолог МХП Оксана Панасюк

По-друге, задля того, аби визначити свіжість продукту, його варто ретельно оглянути і перевірити якісні характеристики на дотик. "Поверхня м'яса завжди має бути гладенькою, а саме м'ясо — пружним. Після натискання на м'ясо (наприклад, пальцем) воно повинно знову прийняти початкову форму. Якщо з м'яса виділяється сік, він повинен бути завжди прозорим, а не каламутним чи молочнистим", — розповідає головний технолог МХП.

Аналогічно якість та свіжість радить перевіряти й генеральний директор "Теремно Хліб" Андрій Тищенко. "Хліб повинен бути м’яким, не забитим. Проте варто зважати й на рецептуру конкретного виду виробу", — каже він.

головний технолог МХП Оксана Панасюк

По-третє, варто звертати увагу на колір продукту. "Так, яловичина має темно-червоне забарвлення, а ось колір курятини може варіюватися від блідо-рожевого до рожевого. Курячий жир може бути блідо-жовтим чи жовтим", — зазначає Панасюк. За її словами, у якісного продукту не допускається жодних змін кольору на коричнево-зелений чи зеленувато-жовтий.

Якщо ж мова йде про ковбаси, кольорові цукерки чи випічку, варто звернути увагу на те, які барвники можуть використовуватися на приготування того чи іншого продукту.

головний технолог МХП Оксана Панасюк

По-четверте, якщо якість товару викликає недовіру, необхідно його понюхати. "Запах свіжого м'яса варіюється від нейтрального до ледь кислуватого і типового для м'яса. Це означає, що воно свіже", — каже Оксана Панасюк. Ні в якому разі, за словами експерта МХП, м'ясо не повинно мати кислий, солодкий або, тим паче, затхлий запах.

П’ята порада полягає в тому, що потрібно завжди зважати на особливості продукту. Наприклад, якщо це торт, його несвіжість видасть осілий крем, зіпсований хліб викаже черства скоринка, молочні продукти — зміна консистенції. Крім того, якщо м'ясо не упаковане, не соромтеся запитати продавця про постачальників.

Як правильно складати їжу в холодильнику

"Якщо продавець може показати документи про виробника і термін зберігання, то, як правило, це свідчить про свіжість продукту. Після тривалого зберігання змінюється і структура поверхні. На ній з'являються плями і утворюється клейка і липка плівка. При натисканні пальцем таке м'ясо не еластичне, а м'яке і губчасте", — розповідає Панасюк. Усі ці ознаки є показниками того, що таке м'ясо в їжу вживати не можна. Найкращий захист для споживачів — це здоровий рівень недовіри під час покупки м'ясних товарів і виробів.

По-шосте, варто розуміти, що деякі категорії продуктів, які швидко псуються, варто купувати охолодженими та лише за умов належного їх зберігання у спеціальних приміщеннях та холодильних камерах. Наприклад, не варто купувати молоко, масло чи кефір, які зберігаються на підлозі чи на звичайній полиці в торговому залі. Це стосується й м’яса, риби, готових страв. Умови зберігання можуть позначатися на смакових якостях.

10 найнебезпечніших продуктів і страв на планеті

Основна, сьома порада для всіх покупців — уважно вивчайте інформацію на пакуванні. Зокрема, варто перевірити термін придатності, склад продукту, належні вимоги до умов зберігання. Також упаковка має бути без пошкоджень, з вказаним номером партії. Наразі виробники продуктів харчування намагаються об’єднати якість та безпечність своїх виробів в оптимальному для споживача продукті.

Безпека харчових продуктів — гарантія того, що він не завдасть шкоди, якщо буде відповідно приготовлений і(або) його буде вжито за призначенням. Якість — загальна сукупність характеристик і властивостей продукту, здатних задовольняти потреби споживача.

голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа

При цьому, зазначають харчовики, безпека має пріоритет в порівнянні з якістю. Оксана Панасюк з МХП додає, що більшість мікроорганізмів гинуть при високих температурах. Тому під час приготування м'яса слід забезпечити достатню термообробку.

Якісний продукт не може бути небезпечним, проте безпечний продукт — не завжди високоякісний, — зауважує голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа. "Для того, аби чітко розуміти, що ви купуєте, обирайте товари надійних, відомих торгових марок та уважно читайте написану на етикетках інформацію", — радить він. Адже виробники продуктів відомих брендів навряд чи готові пожертвувати репутацією, знизивши якість.

Перейти на першоджерело

НАЙЦІКАВІШЕ ЗА СЬОГОДНІ


16:05

'Непорядок. Таке свято, а Шуфрич не битий. Шо це відбувається?' - екс-регіонал і нардеп від 'Опоблоку' дає інтерв''ю в день ухвалення закону про українську мову. ВIДЕО

16:05

Біля входу до Керченської протоки – велике скупчення кораблів

15:31

ТАНКІСТИ МОРСЬКОЇ ПІХОТИ ПРОВЕЛИ СТРІЛЬБИ КЕРОВАНИМИ РАКЕТАМИ «КОБРА» ПО МОРСЬКИМ ЦІЛЯМ

15:31

Страна воплотившегося романа Джорджа Оруэлла. Запрет - это свобода!

15:31

Парубій призначив дату фінальної битви за заблокований 'мовний закон' на 14 травня

14:02

Підконтрольний РФ суд у Криму залишив кримськотатарського активіста Бекірова під арештом

14:02

Засудженного в РФ екс-охоронця Яроша тюремники побили 'за беркутівців' – РосЗМІ

13:40

26.04.2019 Виступ речника Міністерства оборони України щодо ситуації на лінії зіткнення

13:40

Від 1 травня почнеться автоматичне переоформлення субсидій, - Розенко

13:40

Поліція Києва не підтвердила “замінування” вокзалів та аеропорту

13:04

У Мінрегіоні запропонували робити дороги без асфальту

13:04

На шахті в окупованій частині Луганської області стався вибух: троє загиблих, 14 зникли безвісти

13:03

Зеленський задумався про булаву 2014-го і не хотів йти по мажоритарці в Раду - адвокат ЗеКоманди

13:03

Боротьба за ПриватБанк: Коломойський подав 5 нових позовів до Господарського суду Києва, - 'НВ'

13:03

Вантажівка зіткнулась з потягом в Одеській області, дорогу заблоковано

13:03

Біля відділення банку в Одесі пролунав вибух: потужність - 400 г у тротиловому еквіваленті, постраждалих немає. ВІДЕО+

13:03

Кабмін надасть допомогу і компенсації сім''ям загиблих на шахті в окупованій частині Луганської області, - Тука

13:03

Найстрашніша аварія ХХ століття: сьогодні 33-тя річниця Чорнобильської катастрофи

13:03

Чорнобиль: 12 фактів про аварію, місто і тварин

13:03

Українське суспільство ще не готове до виборів до парламенту за відкритими списками, простіше ухвалити закон про партійну систему виборів, - юрист Коломойського Богдан

13:03

Іспит з математики буде обов''язковим для всіх випускників українських шкіл із 2021 року - Гриневич

13:03

Як правильно скласти кошик до Великодня: традиції, правила, заборони

13:03

У Львові повністю демонтували багатоповерхівку, зведену з порушеннями. ФОТОрепортаж

13:03

Нова комуналка, ціна газу, техогляд і медкартка: що зміниться у травні

13:03

Оккупанты усилили передовые позиции танками и артиллерией

Більше новин