Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Йод необхідний людині протягом усього життя. Проте більшість українців щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.
Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України у Facebook.
Добова потреба в йоді для жінок становить 150–300 мкг, для чоловіків — до 300 мкг. Норми споживання йоду для дітей: до 6 років — 90 мкг, а у віці 6–12 років — 120 мкг. 1 мкг - це 1 мільйонна частина грама.
Також посадовці наголосили, що нестача йоду в організмі призводить до:
Тому, щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
«Також включіть до щоденного раціону: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру), білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.), морську капусту (ламінарію), овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа), яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи», - розповіли у відомстві.
Наш організм ; це складний механізм, і дисбаланс у гормонах ЩЗ та нестача йоду впливають навіть на психоемоційний стан та розумову діяльність людини. Чим небезпечний дефіцит йоду та як він впливає на IQ - дивіться в сюжеті, а потім поговоримо з ендокринологом Наталією Мацюк.