Як замаринувати та приготувати. Супрун порадила, як зробити шашлик кориснішим


25 серпня 2019, неділя, 23:16 | Джерело: https://tsn.ua/

Переглядів: 165

Краще уникати того, аби жир крапав на вугілля - під час цього виробляються шкідливі речовини.

Очільниця МОЗ Уляна Супрун порадила українцям, як зробити шашлик без зайвої шкоди для здоров’я.

Про це йдеться на сторінці урядовиці у фейсбуці.

Супрун радить українцям таке:

Почистити гриль чи мангал, перш ніж розвести багаття. Копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл.

Обирати нежирне м’ясо для грилю, і зрізати той жир, що можна зрізати. Справа не лише в калоріях. Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози, свідчать досліди на тваринах.

Маринувати м’ясо з пряними травами та спеціями. Розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти, які стають на заваді утворенню канцерогенних сполук при нагріванні. Використовувати для маринаду можна томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез. Олії не варто використовувати — їхнє нагрівання призводить до утворення шкідливих альдегідів і транс-жирів.

Загортати м’ясо, рибу, кебаби у фольгу. Так жир буде менше капати на дрова, а страва вбиратиме менше кіптяви.

Додавати овочі. Їх має бути стільки ж, скільки і м’яса, а краще — більше. Перець, помідори, баклажани, кабачки, кукурудза і порей будуть хорошим гарніром. М’яса багато їсти не варто — порція має бути не більше, ніж середина долоні, інакше буде важко перетравлювати. Натомість, щодо овочів суворих обмежень немає.

Скоротити час приготування. Ні, їсти сире м’ясо та тверду кукурудзу не потрібно. Але можна зробити дві речі: порізати м’ясо на достатньо дрібні шматочки, щоб воно швидко просмажилося, і приготувати попередньо в мікрохвилівці чи духовці. На пікніку залишиться лише знову нагріти.

Готувати на різній температурі. Цього непросто досягнути, але можна спробувати смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгорала, а потім додати жару. Так досягається жадана реакція Майяра — утворення скоринки. Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне.

Пити воду, лише воду. Так, сапераві гарно доповнює баранину, але насправді людина відчуваєте спрагу, і п’є так багато через зневоднення. А безпечної дози алкоголю не існує. Крім того, алкоголь підвищить ризик травматизму чи потоплень, і після його вживання не можна сісти за кермо. А вода допоможе перетравити їжу і ніяк не зашкодить.

Дбати про гігієну. Мити руки з милом, і тримати сире м’ясо окремо від решти продуктів. Не лишати продукти на завтра без холодильника. Накривати миті овочі, щоб на них не сідали мухи. Те, що впало, їсти уже не можна.

Взяти переодягання. Смажити шашлики топлес - погана традиція. По-перше, не варто знаходитися без одягу під сонячним промінням — це збільшує ризик опіків, раку шкіри та призводить до фотостаріння. По-друге, поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри, та збільшують ризик розвитку пухлин. Тому краще одягнути одяг із довгими рукавами і штани на барбекю-вечірку, а потім переодягнутися.

Сезон пікніків у самому розпалі. Розкладати ватри в лісах та парках Києва заборонили ще три роки тому. Щоби менше смітили і  не влаштовували самовільні барбекю - тепер є спеціальні зони відпочинку. Лише в столиці таких понад чотири десятки. Однак чи перестало шкварчати в заборонених місцях – ТСН проінспектувала.

Перейти на першоджерело

НАЙЦІКАВІШЕ ЗА СЬОГОДНІ


15:47

В Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус, - МОЗ

15:47

Ніч на 15 лютого в Києві стала найтеплішою за останні 140 років, - Центральна геофізична обсерваторія

15:20

'СВОЯ ВІЙНА'. Агент СБУ Ігор Куліш: завдання підірвати російського генерала дав мій батько. ВIДЕО

15:20

'Психанув': ексрадник Порошенка Бірюков перепросив у військових за 'виродків'

15:20

У 2020 РОЦІ ЗСУ ВЖЕ ОТРИМАЛО 25 МОДЕРНІЗОВАНИХ ТАНКІВ Т-72 АМТ

15:19

'Бабин Яр' замість 'Дорогожичі': Інститут нацпам'яті виступив проти перейменування

14:11

Україна має всі технічні можливості для розшифровки чорних скриньок збитого Іраном літака Boeing, - Данілов

14:10

'У Парижі можуть з'явитися російські танки': Макрона попередили про загрозу

14:10

Раді запропонували відсвяткувати День перемоги у Москві: у Порошенка відреагували

13:57

Украинские прокуроры, расследовавшие дело MH17, отстранены от работы, - NRC

13:57

Окупанти скасували обмеження щодо дотримання режиму припинення вогню для передових підрозділів 1 і 2 АК ЗС РФ на Донбасі, - розвідка

13:57

'Непокаране зло множиться': біля посольства Ірану вшанували пам''ять жертв катастрофи 'Боїнга' МАУ. ВІДЕО+ФОТОрепортаж

13:19

'Поліцейська хвиля'/ Хроніка тижня від 15 лютого

13:19

'Дуже скучаю за Вами, не сплю не їм. Денег нет, но Вы держитесь!', - Богдан опублікував фото з відпочинку на Сейшелах.

13:19

Путін не віддасть ні Крим, ні Донбас, – Сенцов

13:19

17.02.2020 Зведення Міністерства оборони України щодо ситуації на лінії зіткнення.

13:18

IT-сектор, хімічне виробництво, агросектор і фармацевтика - найуспішніші в українській економіці, - Милованов. ІНФОГРАФІКА

13:18

Під час обшуку в офісі, в якому працюють сліпі, одеські поліцейські вилучили обладнання на 1,5 млн грн, а рішення суду про його повернення не виконують, - речниця компанії Стаховська

13:18

Бірюков назвав частину військових 'виродками'. 'Слуга народу' запропонувала ввести покарання за образу

13:18

Філатов відчитав мешканців Дніпра за марнування тепла

13:18

Заможні українці мають платити економічно обґрунтований тариф за струм – Оржель

12:42

ООС. ВОРОЖІ СНАЙПЕРИ ПРОВОКУЮТЬ

12:42

СБУ припинила діяльність ще однієї російської «ботоферми»

12:42

Киянину вперше в Україні імплантували механічне серце: Кличко розкрив подробиці

12:22

Ирландия заявила об активности российских шпионов

Більше новин