Як замаринувати та приготувати. Супрун порадила, як зробити шашлик кориснішим


25 серпня 2019, неділя, 23:16 | Джерело: https://tsn.ua/

Переглядів: 129

Краще уникати того, аби жир крапав на вугілля - під час цього виробляються шкідливі речовини.

Очільниця МОЗ Уляна Супрун порадила українцям, як зробити шашлик без зайвої шкоди для здоров’я.

Про це йдеться на сторінці урядовиці у фейсбуці.

Супрун радить українцям таке:

Почистити гриль чи мангал, перш ніж розвести багаття. Копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл.

Обирати нежирне м’ясо для грилю, і зрізати той жир, що можна зрізати. Справа не лише в калоріях. Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози, свідчать досліди на тваринах.

Маринувати м’ясо з пряними травами та спеціями. Розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти, які стають на заваді утворенню канцерогенних сполук при нагріванні. Використовувати для маринаду можна томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез. Олії не варто використовувати — їхнє нагрівання призводить до утворення шкідливих альдегідів і транс-жирів.

Загортати м’ясо, рибу, кебаби у фольгу. Так жир буде менше капати на дрова, а страва вбиратиме менше кіптяви.

Додавати овочі. Їх має бути стільки ж, скільки і м’яса, а краще — більше. Перець, помідори, баклажани, кабачки, кукурудза і порей будуть хорошим гарніром. М’яса багато їсти не варто — порція має бути не більше, ніж середина долоні, інакше буде важко перетравлювати. Натомість, щодо овочів суворих обмежень немає.

Скоротити час приготування. Ні, їсти сире м’ясо та тверду кукурудзу не потрібно. Але можна зробити дві речі: порізати м’ясо на достатньо дрібні шматочки, щоб воно швидко просмажилося, і приготувати попередньо в мікрохвилівці чи духовці. На пікніку залишиться лише знову нагріти.

Готувати на різній температурі. Цього непросто досягнути, але можна спробувати смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгорала, а потім додати жару. Так досягається жадана реакція Майяра — утворення скоринки. Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне.

Пити воду, лише воду. Так, сапераві гарно доповнює баранину, але насправді людина відчуваєте спрагу, і п’є так багато через зневоднення. А безпечної дози алкоголю не існує. Крім того, алкоголь підвищить ризик травматизму чи потоплень, і після його вживання не можна сісти за кермо. А вода допоможе перетравити їжу і ніяк не зашкодить.

Дбати про гігієну. Мити руки з милом, і тримати сире м’ясо окремо від решти продуктів. Не лишати продукти на завтра без холодильника. Накривати миті овочі, щоб на них не сідали мухи. Те, що впало, їсти уже не можна.

Взяти переодягання. Смажити шашлики топлес - погана традиція. По-перше, не варто знаходитися без одягу під сонячним промінням — це збільшує ризик опіків, раку шкіри та призводить до фотостаріння. По-друге, поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри, та збільшують ризик розвитку пухлин. Тому краще одягнути одяг із довгими рукавами і штани на барбекю-вечірку, а потім переодягнутися.

Сезон пікніків у самому розпалі. Розкладати ватри в лісах та парках Києва заборонили ще три роки тому. Щоби менше смітили і  не влаштовували самовільні барбекю - тепер є спеціальні зони відпочинку. Лише в столиці таких понад чотири десятки. Однак чи перестало шкварчати в заборонених місцях – ТСН проінспектувала.

Перейти на першоджерело

НАЙЦІКАВІШЕ ЗА СЬОГОДНІ


15:54

АРТЕРІЯ - 'Українські танки'

15:53

Facebook закрив в Україні потужну фабрику тролів: соцмережа видалила акаунти Znaj.ua та Politeka

15:53

Правда про минуле українського народу є питанням державної безпеки – Іван Баканов

15:53

'Найбільший призов': в ООН підрахували, скільки кримчан цього року примусили служити в Збройних силах РФ

15:53

За поребриком взорвалась лаборатория, разрабатывавшая биологическое оружие

15:53

На Кіровоградщині осквернили меморіал жертвам Голокосту

15:53

Портнов повідомив про арешт майна 'Кузні на Рибальському'

14:48

Богдан назвав нардепів психами: генерал закликав втрутитися СБУ

14:27

Українська делегація залишила зал засідань ОБСЄ у Варшаві через заяви про 'російський Крим', - ATR

14:08

'Гангрена на тілі України': Тука назвав головні ризики 'плану Штайнмайєра'

14:08

У Дніпрі знайшли мертвим зниклого військового

14:08

Київстар та Microsoft пропонують бізнес-клієнтам спільне хмарне рішення Azure Stack with Kyivstar

14:07

НА ЛЬВІВЩИНІ ВІДБУЛОСЬ СПІЛЬНЕ НАВЧАННЯ ОБ’ЄДНАНОГО УКРАЇНСЬКО-АМЕРИКАНСЬКОГО ПІДРОЗДІЛУ

14:07

Авдіївка знову залишилась без води

14:07

Скандал с российскими АЭС начинает ширится по миру и в России в том числе.

14:07

Майже 800 гривень на тонні зернових втрачають аграрії через колапс на залізниці – Козаченко

13:32

17.09.2019 Зведення Міноборони України щодо ситуації на лінії зіткнення

13:32

За 10 років кількість жінок у лавах ЗСУ збільшилася в 15 разів, перевищивши 27 тисяч осіб, - Міноборони. ІНФОГРАФІКА

13:32

'Батьківщина тебе кине': окупант України поскаржився на гоніння в Росії

13:32

Вибити ворога з позицій і знищити його командний пункт: на Львівщині відбулося спільне навчання об''єднаного українсько-американського підрозділу. ФОТОрепортаж

13:32

Зеленський привітав рятувальників із професійним святом і вручив нагороди. ВIДЕО

13:32

Убийца журналиста Гонгадзе выходит на свободу?

12:48

Зеленському довіряють майже 80% українців, - опитування Центру Разумкова

12:48

Охоронці Медведчука захопили 11 тис. кв. метрів землі в рекреаційній зоні на Трухановому острові, - Bihus.Info. ВIДЕО

12:48

'Путін – не ідіот': Ярош розповів, як захиститися від 'матінки Росії'

Більше новин