Не борщ і не вареники: Відомий кулінар назвав чотири по-справжньому українські страви


10 червня 2018, неділя, 14:22 | Джерело: https://vsviti.com.ua/

Переглядів: 1752

Євген Клопотенко розповів про забуті автентичні українські страви.

Кожна країна пишається своїми національними стравами, вони стають своєрідною кулінарної візиткою, за якою країну впізнають за кордоном

www.klopotenko.com

В Україні теж є такі страви, які відомі, напевно, кожному: борщ, вареники, сало, галушки, пампушки.

Так, ці страви найпопулярніші в нашій країні, і ми до них, безумовно, звикли! Але називати їх споконвічно українськими – неправильно і не зовсім коректно.

З національною кухнею не все так просто, вона безпосередньо повязана з історією та внутрішніми процесами в державі. Україна – дуже молода країна, колись була в складі інших держав, які поглинали і вбивали нашу культуру, зокрема й кухню.

Зараз ми тільки прокидаємося від цього льодовикового періоду, починаємо усвідомлювати власну кухню, вивчати її і відроджувати. Тому що, як би прикро це не звучало, українську кухню вбили, і зараз ми задовольняємося лише тим, що встигли запозичити у інших країн.

Наприклад, борщ – традиційна страва українців. Але його готують також білоруси (боршч), поляки (баршч), литовці (барщчяй), румуни (борш) і молдавани (борш). Є кілька теорій, звідки прийшов борщ, але жодна з них не дає конкретної відповіді. Точно відомо, що це страва селян. Чи були це українці – ще питання.

Походженням вареників ми зобовязані турецькій кухні. Турецька страва дюш-вару готується з тіста і мясної начинки (вони схожі на пельмені, але розміром більші). Ця страва так сильно припала до смаку українцям, що стала частиною нашої кухні. Але українці не тільки запозичили блюдо, але й вдосконалили його – адже як начинку ми використовуємо не тільки мясо, а й картоплю, гриби, капусту, вишні та багато іншого.

І сало теж, на жаль, не українська страва. Просто українці придумали про нього купу анекдотів і перетворили на національне надбання.

Справжньою батьківщиною сала вважається сонячна Італія. Саме там, в тосканському містечку Колонната, стали робити перше сало – лярдо (lardo). Працівники, які добували мармур в цьому місті, стали першими, хто почав вживати в їжу засолені й пересипані всілякими спеціями шматки свинячого жиру. Для рабів у каменоломнях така їжа – ідеальний варіант: дешево, ситно і, як зясувалося, смачно. Це ж сало виготовляють там і досі 14 сімей. Раптом вам пощастить там побувати – обовязково його спробуйте.

Ви запитаєте, а що ж таке українська їжа, якщо навіть сало насправді придумали італійці? На щастя, в нашій кухні є безліч класних страв, про які забули в силу різних історичних процесів.

Наприклад, є приголомшлива страва – шарпанина. Спочатку готували уху, а потім в рибну юшку додавали борошно, масло, яйця і замішували тісто. Додавали шматочки риби і запікали. Схоже на рибний пиріг, але він набагато ситніший і ароматніший. Про це блюдо, до речі, писав український письменник Іван Котляревський у своїх творах.

Гамола – це неймовірно смачна українська страва. Для її приготування запікали яблука, витягали з них мяке пюре, змішували з борошном і вівсянкою і запікали у вигляді оладок. Вони виходять хрусткі зовні і мякі всередині. Це один з прекрасних варіантів сніданку в сезон яблук.

Тетеря – це козацьке блюдо, яке схоже на куліш, але готується з пшона і заправляється рідким гречаним або житнім тістом. Приправляють його салом або смаженою цибулею. Пісну тетерю іноді заправляли хріном з квасом. Ця страва була дуже популярною в козацькому побуті. Однак з початку XX століття вона зникла з ужитку. До речі, тетерю неодноразово згадують українські письменники, наприклад Олекса Стороженко.

Крупки – ця страва була дуже популярною в Полтавській області. У білоруській кухні теж є схожа страва, але технологія трохи інша. В Україні ж крупки готували так: пшоно засипали у широку миску, поливали збитими яйцями, посипали борошном і починали качати суміш. Так робили доти, доки кожна крупинка не була б обкатана в борошно і яйці й ставала більшою (процес приготування займав 2-3 години). Потім цю крупу підсушували, засипали в курячий бульйон і варили зі спеціями.

Це дивовижний процес. Я, наприклад, її не варю, а запікаю і подаю з соусом. Це неймовірно крутий гарнір, яким ви зумієте здивувати своїх гостей. А після ще й убити наповал тим, що це блюдо українське.

І таких прикладів дуже багато. Проблема в тому, що про них мало хто знає. Це взагалі базова проблема нашої культури їжі – ми її просто-напросто не знаємо.

Але якщо ми будемо відроджувати наші традиції, цікавитися тим, що готували українці до приходу Радянського Союзу, слухати історії наших бабусь – про українську кухню заговорить весь світ. Адже таких божевільних поєднань і технік немає ніде.

І тут навіть не стільки важливо, що кухня наша, тут важливо, що вона смачна, вона цікава і нам є чим пишатися. А ми з вами несемо відповідальність за те, чи дізнається про неї хтось ще.

Джерело НВ

Поділись
shnick

Перейти на першоджерело

НАЙЦІКАВІШЕ ЗА СЬОГОДНІ


09:53

Меркель напомнила Путину о необходимости освобождения захваченных украинских моряков - Мир - Главред

09:53

Радіо Свобода Daily: чи загрожує Україні агресія з боку Придністров’я

09:52

«Бабушка умерла». 5 кодовых фраз, с которых начинались войны и перевороты

09:52

Канада вимагатиме відповідальності за агресивні дії Росії, - глава комітету парламенту із закордонних справ Левіт

09:52

Беспомощный и ''слепой'': флот России потерпел полное фиаско

09:51

Tesla офіційно прийшла в Україну

09:51

Вызывают рак: в Украине запретили сразу три препарата от давления

09:51

Ворог продовжує обстрілювати гуманітарні дорожні коридори на Донбасі, - Держприкордонслужба

08:18

Росія перекинула свої військові літаки у Венесуелу

08:18

Более 50 млн пострадавших: Google заявил о масштабной утечке данных

08:17

Реабілітаційний центр для поранених бійців за американським зразком відкриють в Ірпені. ВIДЕО

08:17

Роздерта рука та поламані кістки: у Карпатах на базі відпочинку ведмідь напав на туристку

08:17

Інфляція у Венесуелі досягла 1 300 000% - фінанси

08:17

«Это не гибридная война»: В РФ назвали новую цель Путина в Украине

08:17

Ворог за добу 12 разів відкривав вогонь по позиціях ЗСУ із застосуванням 120- та 82-мм мінометів, втрат серед українських воїнів немає, - штаб ОС

22:51

У Верховному суді заявляють, що не поновлювали на посаді підозрюваного у держзраді суддю

22:51

В Україні стало ще на один банк менше

22:51

Грузино-вірмено-азербайджанську банду затримано у французькому Ліоні, - МВС Грузії

22:51

В Україні створили нову оптико-прицільну станцію

22:30

Российское командование активизировало оболванивание рядовых оккупантов и местного населения

22:10

Регламентний комітет ПАРЄ підтримав пом`якшення санкційних правил для Росії

22:10

Сейм Литви ухвалив резолюцію про підтримку України

22:09

Макрон оголосив надзвичайний економічний стан у Франції

22:09

Угроза открытого вторжения России: СБУ нашла доказательства против УПЦ МП

21:31

Новини Харкова - У Харкові «капітан міліції» зі спільниками викрав двох марокканців заради грошей

Більше новин