Не борщ і не вареники: Відомий кулінар назвав чотири по-справжньому українські страви


10 червня 2018, неділя, 14:22 | Джерело: https://vsviti.com.ua/

Переглядів: 1642

Євген Клопотенко розповів про забуті автентичні українські страви.

Кожна країна пишається своїми національними стравами, вони стають своєрідною кулінарної візиткою, за якою країну впізнають за кордоном

www.klopotenko.com

В Україні теж є такі страви, які відомі, напевно, кожному: борщ, вареники, сало, галушки, пампушки.

Так, ці страви найпопулярніші в нашій країні, і ми до них, безумовно, звикли! Але називати їх споконвічно українськими – неправильно і не зовсім коректно.

З національною кухнею не все так просто, вона безпосередньо повязана з історією та внутрішніми процесами в державі. Україна – дуже молода країна, колись була в складі інших держав, які поглинали і вбивали нашу культуру, зокрема й кухню.

Зараз ми тільки прокидаємося від цього льодовикового періоду, починаємо усвідомлювати власну кухню, вивчати її і відроджувати. Тому що, як би прикро це не звучало, українську кухню вбили, і зараз ми задовольняємося лише тим, що встигли запозичити у інших країн.

Наприклад, борщ – традиційна страва українців. Але його готують також білоруси (боршч), поляки (баршч), литовці (барщчяй), румуни (борш) і молдавани (борш). Є кілька теорій, звідки прийшов борщ, але жодна з них не дає конкретної відповіді. Точно відомо, що це страва селян. Чи були це українці – ще питання.

Походженням вареників ми зобовязані турецькій кухні. Турецька страва дюш-вару готується з тіста і мясної начинки (вони схожі на пельмені, але розміром більші). Ця страва так сильно припала до смаку українцям, що стала частиною нашої кухні. Але українці не тільки запозичили блюдо, але й вдосконалили його – адже як начинку ми використовуємо не тільки мясо, а й картоплю, гриби, капусту, вишні та багато іншого.

І сало теж, на жаль, не українська страва. Просто українці придумали про нього купу анекдотів і перетворили на національне надбання.

Справжньою батьківщиною сала вважається сонячна Італія. Саме там, в тосканському містечку Колонната, стали робити перше сало – лярдо (lardo). Працівники, які добували мармур в цьому місті, стали першими, хто почав вживати в їжу засолені й пересипані всілякими спеціями шматки свинячого жиру. Для рабів у каменоломнях така їжа – ідеальний варіант: дешево, ситно і, як зясувалося, смачно. Це ж сало виготовляють там і досі 14 сімей. Раптом вам пощастить там побувати – обовязково його спробуйте.

Ви запитаєте, а що ж таке українська їжа, якщо навіть сало насправді придумали італійці? На щастя, в нашій кухні є безліч класних страв, про які забули в силу різних історичних процесів.

Наприклад, є приголомшлива страва – шарпанина. Спочатку готували уху, а потім в рибну юшку додавали борошно, масло, яйця і замішували тісто. Додавали шматочки риби і запікали. Схоже на рибний пиріг, але він набагато ситніший і ароматніший. Про це блюдо, до речі, писав український письменник Іван Котляревський у своїх творах.

Гамола – це неймовірно смачна українська страва. Для її приготування запікали яблука, витягали з них мяке пюре, змішували з борошном і вівсянкою і запікали у вигляді оладок. Вони виходять хрусткі зовні і мякі всередині. Це один з прекрасних варіантів сніданку в сезон яблук.

Тетеря – це козацьке блюдо, яке схоже на куліш, але готується з пшона і заправляється рідким гречаним або житнім тістом. Приправляють його салом або смаженою цибулею. Пісну тетерю іноді заправляли хріном з квасом. Ця страва була дуже популярною в козацькому побуті. Однак з початку XX століття вона зникла з ужитку. До речі, тетерю неодноразово згадують українські письменники, наприклад Олекса Стороженко.

Крупки – ця страва була дуже популярною в Полтавській області. У білоруській кухні теж є схожа страва, але технологія трохи інша. В Україні ж крупки готували так: пшоно засипали у широку миску, поливали збитими яйцями, посипали борошном і починали качати суміш. Так робили доти, доки кожна крупинка не була б обкатана в борошно і яйці й ставала більшою (процес приготування займав 2-3 години). Потім цю крупу підсушували, засипали в курячий бульйон і варили зі спеціями.

Це дивовижний процес. Я, наприклад, її не варю, а запікаю і подаю з соусом. Це неймовірно крутий гарнір, яким ви зумієте здивувати своїх гостей. А після ще й убити наповал тим, що це блюдо українське.

І таких прикладів дуже багато. Проблема в тому, що про них мало хто знає. Це взагалі базова проблема нашої культури їжі – ми її просто-напросто не знаємо.

Але якщо ми будемо відроджувати наші традиції, цікавитися тим, що готували українці до приходу Радянського Союзу, слухати історії наших бабусь – про українську кухню заговорить весь світ. Адже таких божевільних поєднань і технік немає ніде.

І тут навіть не стільки важливо, що кухня наша, тут важливо, що вона смачна, вона цікава і нам є чим пишатися. А ми з вами несемо відповідальність за те, чи дізнається про неї хтось ще.

Джерело НВ

Поділись
shnick

Перейти на першоджерело

НАЙЦІКАВІШЕ ЗА СЬОГОДНІ


06:37

Український піаніст улаштував музичний марафон на Майдані заради політв’язнів у РФ

00:11

Тема дня. Что надо знать о реформе нацбезопасности: коротко

23:39

НАБУ виграло суд у фірми Дубневичів на 150 мільйонів

23:39

Один з нападників на прикордонників у Маріуполі втік до окупованого Криму - екс-чиновниця

23:39

Митрополит Грузинської православної церкви виступив за автокефалію української церкви

23:38

У НБУ пояснили, завдяки чому ВВП зріс на понад 3%

22:26

``Это штатный чекист``. Во Львове националисты разрисовали могилу героя СССР Кузнецова: фото

22:26

Сенцов передав “великий привіт” ЄСПЛ - адвокат

21:07

Суд встановив факт убивства екс-``беркутівцем`` із ``чорної роти`` активіста Євромайдану

21:07

Окупанти в Криму продовжили арешт двом севастопольцям за обвинуваченням у підготовці ``диверсій``

21:07

АМКУ оштрафував на мільйони гривень мережі АЗС через безпідставне підвищення цін на пальне

21:07

Інтерв`ю Першого заступника Голови СБУ П.Демчини телеканалу 1+1

21:06

Под Киевом два города в знаменательные дни решили вывешивать красно-черный флаг

21:06

Порошенко зняв російській омбудсмену заборону на в’їзд до України

21:06

Порошенко про закон про нацбезпеку: він створить можливості для військової співпраці з союзниками

21:06

Новости Крымнаша.

21:05

“Кава милосерця”: Джамала, Melovin та інші митці об’єдналися для порятунку режисерки

19:59

Оккупанты придумали жителям Донбасса повод для принудительного антиукраинского митинга

19:18

Луценко відклав зняття недоторканності з Вілкула та Колєснікова до серпня

19:18

Річка не перешкода. Робота військових інженерів на Луганщині.

19:05

Арештований у Словаччині українець виявився екс-бійцем “Правого сектору”

19:05

Сегодня обстрелы наемников РФ зафиксированы только на Мариупольском направлении, потерь среди украинских воинов нет, - пресс-центр ОС

19:05

Международные учения 'Чистое небо-2018' станут самыми масштабными за годы независимости Украины, - Минобороны

19:05

Минобороны опровергает информацию о закупке дронов у фирмы жены Розенблата

19:04

Суд РФ отклонил жалобу Siemens по делу о 'крымских турбинах'

Більше новин